Danmarks farligste dyr

Hvornår ?

Flåten er aktiv fra tidligt forår til sent efterår, blot temperaturen er over 4 -5 grader.

Hvor ?

Flåter er afhængige af høj luftfugtighed og findes derfor nede i vegetationen og gerne i skyggen. De trives i områder med mange nedfaldne blade, som f.eks i bøgeskov. De sidder på lur på et græsstrå med forbenene strakt ud parat til at gribe ud efter dig, når du kommer forbi.

Flåtens udvikling

Flåtens livscyklus har tre stadier: Larve, nymfe og fuldt udviklet flåt. Flåten skal bruge et blodmåltid for at komme fra et stadie til det næste. Flåtlarven suger typisk blod hos mus, fugle, pindsvin, egern eller harer. Nymfer og fuldt udviklede flåter suger blod hos større pattedyr som hunde, katte, hjorte – og altså også hos mennesker.

Er flåter farlige ?

Flåten kan overføre bakterier, der hos mennesker kan give borrelia og andre alvorlige infektionssygdomme. Hvert år får omkring 7.000 danskere flåt-overførte infektionssygdomme.

Hvor bider flåter sig fast?

Flåten søger hen imod varme og fugtige steder som nakke, lyske, knæhase, bag øret eller i håret. Hos børn vil den ofte sidde højt, så forældre bør tjekke børn for flåtbid i hårgrænsen, bag ørerne og i nakken.

Er der kommet flere flåter ?

I Danmark er rådyr den vigtigste fødekilde for flåter. Siden 1985 er rådyrbestanden 5-doblet. Det er primært derfor, at der også er kommet fem gange så mange flåter. De stigende temperaturer ses også somen faktor.

Hvordan beskytter jeg mig ?

Fysisk beskyttelse opnår du ved at tage strømperne uden på bukserne og eventuelt bruge gummistøvler. Tag lyst tøj på. Så er flåterne nemmere at få øje på. Brug biomixturs flåtspray. Tjek altid grundigt for flåter, når du har været ude i naturen.

Hvis jeg er blevet bidt - hvad så ?

Finder du en flåt, skal den fjernes med et flåtkort eller en flåttang. Spørg på apoteket. At munddelen sidder tilbage betyder ikke noget. Rens såret. Smør aldrig noget på en flåt. Du må heller ikke dreje den, du risikerer øget risko for smitte. Tegn en ring rundt om bidstedet for at iagttage, om det røde område bliver større. Får du feber eller influenzalignende symptomer, - så er det direkte til lægen!

Fakta om biomixturs flåtspray

Sprayen reducerer risikoen for flåtbid og dermed også for infektionssygdomme. Den er økologisk, nem at bruge og sprayes direkte på huden eller på tøjet, inden turen går ud i naturen. Det er ikke farligt at nyde naturen, men det er klogt at beskytte sig.